Održana 40. jubilarna Mantinjadu pul Ronjgi

Manifestacija 19.09.2022 Kultura

U želji da se održi autohtoni glazbeni izraz Primorja i Istre – svirka sopela, roženica, miha, šurli i dvojnica kao i kanat u dvoje “na tanko i debelo”, Ustanova Ivan Matetić Ronjgov, pod okriljem Primorsko-goranske županije, već dugi niz godina organizira Mantinjadu pul Ronjgi, popularnije nazvanu Fešta od sopeli.

Na manifestaciji, koja je natjecateljskog karaktera, sudjeluju mladi sopci i kanturi do 22 godine starosti. I ovogodišnja jubilarna, 40. Mantinjada pul Ronjgi, okupila je kod Matetićeve rodne kuće sopce i kanture iz Istre i Hrvatskog primorja. Na natjecanju održanom u Restoranu Ronjgi sudjelovali su sopci i kanturi iz KUD „Barban“ iz Barbana, KUD „Uljanik“ iz Pule, KUD „Ive Jurjević“ iz Omišlja, KUD „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana, VKD „Frankopan“ iz Vrbnika, KD „Kornić“ iz Kornića, FD „Orlec“ iz Orleca i Udruženje sopaca otoka Krka (Krk).

Natjecanje se održalo u pet kategorija, a kvalitetu i stručnost izvedbe ocjenjivala je prosudbena komisija u sastavu Nevija Kožljan, Darko Dujmović i Saša Popović.

Posebnu zanimljivost, u slobodnom dijelu programa predstavila je svirka generacija, odnosno zajednički nastup oca i sina, oca i učitelja, oca, učitelja i sina i sl.

Kao gosti manifestacije, u revijalnom dijelu programa, oduševivši sve prisutne, nastupio je KUD „Zvir“ Jelenje, nakon kojeg je uslijedilo proglašenje najuspješnijih natjecatelja, kojima su uručene prigodne nagrade, a kao što je to i običaj, ova tradicionalna manifestacija završila je uz svirku i druženje.

Vito Kvaranta nagrađen je kao najbolji sopac na jednom pučkom glazbalu, Andrija Dobrinčić i Mavro Dobrinčić prvom nagradom u kategoriji do 16 godina, a Morris Gržan i Rok Lukšić od 17 do 22 godine dok su Morris Gržan i Amelia Vojić prvonagrađeni par kantura i kanturica, a Morris Gržan, Rok Lukšić, Amelia Vojić kao skupina.

Uz Primorsko-goransku županiju, održavanje manifestacije posvećene njegovanju nematerijalne kulturne baštine, odnosno autohtoni glazbeni izričaj ovoga kraja, financijski su potpomogli i Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Kastav, Općina Viškovo.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.