46. Osorske glazbene večeri

Manifestacija 20.07.2021 Kultura

U utorak, 20. srpnja 2021., s početkom u 21 sat u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru održati će se Hrvatska misa u D-molu Borisa Papandopula u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije te Darije Auguštan, sopran, Martine Gojčeta Silić, mezzosopran, Stjepana Franetović, tenora, Roberta Kolara, baritona i pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija.

Ovogodišnje izdanje festivala odaje počast Borisu Papandopulu, velikanu hrvatske glazbe 20. stoljeća, koji je neka od svojih kanonskih djela napisao na narudžbu Večeri. Među čak dvanaest djela praizvedenih u osorskoj katedrali, svakako ističemo kantatu Osorski rekvijem iz 1978. (prvi dio skladateljeve „Osorske trilogije“) i Oktet za puhače iz 1985. godine. I nakon Maestrove smrti, 1991. godine, Večeri su nastavile istraživati i vrednovati njegovo stvaralaštvo, te je izvedeno više njegovih zagubljenih djela za klavir i gudački kvartet.

U spomena na Papandopula, ovogodišnji festival otvara se izvedbom Hrvatske mise u d-molu, skladane kasnih 1930-ih, s ciljem da doprinese „makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature“. Glazbena je kritika složna u ocjeni da je veliki Maestro uspio u svome naumu te da je u šest misnih ulomaka sažeo esenciju zborskog pjevanja naših prostora. Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da nam se pridružite na još jednoj osorskoj glazbenoj svečanosti!

Ispred Primorsko-goranske županije svečanom otvaranju prisustvovati će zamjenica Marina Medarić.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.