
Kašetica primorsko-goranska s preko sto proizvođača autohtonih proizvoda nastupa na Agro Terra sajmu u Istri
Centar za promociju i prodaju proizvoda PGŽ “Kašetica primorsko-goranska” i ove godine predstavit će stotinjak proizvođača autohtonih proizvoda s područja županije na 2. sajmu poljoprivrede Agro Terra Istra koji se održava u Pazinu od 14. do 16. travnja 2023. godine.
U bogatoj ponudi, među ostalim, naći će se otočki i goranski suhomesnati proizvodi, pčelinji proizvodi, med, vina autohtonih sorti te „rariteti“ poput puževa, octa od smokve i pomidora. Na velikom štandu Kašetice predstaviti će se i OPG Vučemilović s proizvodima od lavande te OPG Damir Zanoškar / Gorski s medom i pčelinjim proizvodima.
Nastup Kašetice i održavanje sajma najavili su privremeni pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, predsjednik Ceha za poljodjelstvo Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić te direktor sajma Marko Londero.
Pročelnik Brajan je istaknuo kako Primorsko-goranska i Istarska županija, posebno Odjel za poljoprivredu, njeguju dobre odnose, dijele znanje i iskustvo te razvijaju zajedničke projekte, osobito prema Europskoj uniji, a nastup Kašetice vidi kao nadogradnju te uspješne suradnje.
Pročelnik Pinzan kazao je kako je u cilju Istarske županije promovirati poljoprivrednu proizvodnju i vrhunske proizvode. Dodao da je Kašetica na prvoj ediciji imala zabilježen nastup te izrazio zadovoljstvo što će se prezentirati i ove godine. Pozvao je sve stanovnike Primorsko-goranske županije da posjete Istru i upoznaju se s autohtonim proizvodima prijateljskih županija.
Prema povratnim informacijama izlagača i posjetitelja, prva godina sajma bila je vrlo uspješna, kazao je Matić te istaknuo da Ceh za poljodjelstvo Obrtničke komore Istarske županije podupire nastup obrtnika kroz sufinanciranje izložbenog prostora.
Sajam objedinjuje sve vezano za poljoprivredu, a prostire se na 1200 m2 unutarnjeg i 6000 m2 vanjskog izložbenog prostora, pojasnio je Londero. Predstavit će se preko sto izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovačke i Mađarske. Otvorenje sajma održat će se u petak u 12.00 sati. Radno vrijeme je u petak do 19.00 sati, subotom od 10.00 do 19.00 sati i nedjeljom od 10.00 do 17.00 sati. Ulaz za posjetitelje je besplatan.
Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama sajma https://www.agroterraistra.com/.
U sklopu obilježavanja 25 godina rada Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj predstavljena dva izdanja posvećena gljivama
U sklopu obilježavanja 25 godina rada Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u Kašetici je održana promocija sveučilišnog priručnika „Gljive Gorskog kotara“ i brošure „Održivo sakupljanje samoniklih jestivih gljiva na području Gorskog kotara“. Autor knjige i brošure je izvanredni profesor doktor znanosti Ivan Širić, a izdavač Centar i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Obilježeno 25 godina djelovanja Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ
U Staroj Sušici svečano je obilježena 25. obljetnica Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. Proslavi su prisustvovali zamjenik župana Toni Štimac, ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić te brojni uzvanici i suradnici iz lokalnih samouprava, struke i poljoprivrednog sektora.
Thalassotherapia Crikvenica kreće u modernizaciju bazena: Investicija od 1,33 milijuna eura za veću energetsku učinkovitost i bolju uslugu
U Thalassotherapiji Crikvenica potpisan je Ugovor o javnoj nabavi radova na adaptaciji i povećanju energetske učinkovitosti bazena, čime započinje realizacija još jednog važnog ulaganja u zdravstveni i wellness turizam Primorsko-goranske županije.
Kvarnerski vinari briljirali na Decanteru osvojivši 12 medalja
Osim uspjeha na Decanteru, vina članova Udruženja Kvarner Wines redovno osvajaju priznanja i na drugim natjecanjima kao što su Kvarner International Wine Trophy, Vinistra, Sabatina, Festival vina Moslavina, Gudovac i mnogi drugi. Ti uspjesi snažno pridonose promociji Kvarnera kao vodeće eno-gastronomske destinacije, ususret 2026. kada će Kvarner biti Europska regija gastronomije.