Na riječkom Korzu predstavljen 22. međunarodni ženski velemajstorski šahovski turnir “Cvijet Mediterana”

Manifestacija 08.03.2022 Sport

Na riječkom Korzu ispred zgrade Gradske Uprave Rijeka održana je svečana promocija i predstavljanje igračica 22. međunarodnog ženskog velemajstorskog šahovskog turnira “Cvijet Mediterana”.

Međunarodni ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana” održava se u tjednu u kojem se obilježava Međunarodni dan žena te se javnom promocijom turnira želi potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito.

Ovogodišnji “Cvijet Mediterana” okupit će šahistice iz 6 zemalja, Poljske, Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Direktor turnira i predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga Ivan Mandekić predstavio je ovogodišnje natjecateljice. Velemajstorsku trojku predvodi svjetski priznato šahovsko ime Olga Zimina, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora. Bugarka Viktorija Radeva upravo je u Rijeci ispunila treću normu, a time i titulu velemajstorice. Velemajstorsku trojku zaključuje Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 20 turnira i jedina je Hrvatska predstavnica koja je pobijedila na ovom turniru, što dovoljno govori o snazi natjecanja. Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorice predvode mlada talentirana Poljakinja Anna Kubicka i Ljilja Drljević koja je bila i prvakinja Srbije. Članica kluba organizatora Ana Berke dvostruka je seniorska prvakinja države. Nastupit će i 3 FIDE majstorice, juniorka Anamarija Radiković, seniorska viceprvakinja države koja ima i prvu normu za titulu međunarodne majstorice kao i Patricija Vujnović. Tu je i jaka Bugarka Nadya Toncheva koja ima zavidan rejting i titulu muškog Fide majstora, a listu zaključuje solidna Slovenka Petra Kejžar.

Ovaj turnir do sada je ugostio preko 55 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 20 Fide majstorica iz preko 30 zemalja, što potvrđuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha, ali isto tako veliku ulogu u promociji Primorsko-goranske županije, grada Rijeke i Hrvatske.

Ovogodišnje učesnice pozdravili su zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović te su im čestitali Međunarodni dan žene i poželjeli puno uspjeha na turniru. Zamjenica Medarić istaknula je kako je Cvijet Mediterana najbolja promocija Primorsko-goranske županije i grada Rijeke u svijetu šaha, dok je gradonačelnik Filipović rekao kako je ovaj turnir dokaz da šah stanuje u Rijeci te je povezan sa Međunarodnim danom žena i zajedno promovira prava žena i sport na najbolji način.

Nakon pozdravnih govora zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Marko Filipović odigrali su simbolički prvi potez promotivnog šahovskog meča.

Natjecanje će se odvijati u “Šahovskom domu Rijeka” Blaža Polića 2/II. Više i detaljnije o turniru sa obiljem foto galerija možete pogledati na web stranici kluba.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.