Otvorena dograđena luka Crikvenica, jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro na području PGŽ-a

Obilazak 22.12.2021 Pomorsko dobro

U crikveničkoj luci svečano je obilježen završetak najznačajnijeg projekta Županijske lučke uprave Crikvenica od njenog osnutka, koji je ujedno i među najvećim ulaganjima u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije do sad.

Novoizgrađenim sekundarnim lukobranom dužine 130 metara i 50 metara dugim T-gatom u produžetku male palade osigurani su svi uvjeti za prihvat većeg broja linijskih brodova na relaciji Crikvenica-Šilo (otok Krk), liniji kojom se godišnje preveze preko 15 tisuća putnika, što stanovnicima otoka stvara bolje preduvjete za zapošljavanje, obrazovanje i pristup medicinskoj skrbi na kopnu.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zahvalio je svima zaslužnima za ovaj veliki projekt te naglasio kako je ovo jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije kojom Crikvenica dobiva novu lučku infrastrukturu, ali i turističku vizuru grada.

„Zajednička suradnja ključna je za daljnji razvoj naših otoka, a upravo je ovo primjer te dobre suradnje i na to zaista možemo biti ponosni“, rekao je Župan i dodao da se skoro u svakom obalnom gradu i općini na podučju županije izvode srodni projekti ulaganja u pomorsko dobro čija ukupna vrijednost iznosi 300 milijuna kuna.

„Ponosan sam što je ŽLU Crikvenica bila dio ovog važnog investicijskog projekta koji, osim što je donio mnoge dobrobiti građanima Crikvenice i stanovnicima susjednog nam otoka Krka, promijenio vizuru crikveničke rivijere i samog grada nabolje“, istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić, te dodao kako će plodovi projekta biti vidljivi kroz daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma vrlo brzo.

Ministar Oleg Butković također je izrazio zadovoljstvo finaliziranim projektom te naglasio da je projekt pridonio integriranosti hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu. „Realizirani projekt Županijske lučke uprave Crikvenica primjer je dobrog ulaganja u infrastrukturu hrvatske obale“, dodao je.

Novi gat omogućava i veći broj vezova za plovila s novim sidrenim sustavom, instaliranom vodoopskrbom, hidrantima i električnim instalacijama, a novim lukobranom osigurana je i nužna zaštita lučkog bazena od udara valova i vjetra prilikom nevremena, što značajno pridonosi očuvanju imovine stanovnika grada Crikvenice.

Projekt „Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica“, ukupne vrijednosti gotovo 33 milijuna kuna, u iznosu od gotovo 28 milijuna kuna financiran je sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet.

Radove je za vrijeme trajanja projekta izvodila Zajednica ponuditelja koju čine Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice, BSK commerce d.o.o. iz Rijeke i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice.

Otvorenju dograđene luke Crikvenica nazočili su i zamjenik župana Vojko Braut i resorna pročelnica Nada Milošević.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.