Postavljene mobilne ribarske kućice u sklopu projekta „Adri.SmartFish“

Info za medije 15.12.2021 Poduzetništvo, Ruralni razvoj, Turizam

U ribarskim lukama u Malom Lošinju i Mošćeničkoj Dragi postavljene su mobilne ribarske kućice namijenjene lokalnim ribarima za spremište alata i granuliranog leda te njegovu proizvodnju s ciljem što boljeg učinka na održivost malog ribarstva.

Na današnjem predstavljanju u Mošćeničkoj Dragi, zamjenica župana Marina Medarić navela je da su kućice nabavljene u sklopu Interreg projekta „Adri.SmartFish“ vrijednog 3 milijuna eura od čega budžet PGŽ-a iznosi 259 tisuća eura. Provodi ga konzorcij od pet talijanskih i pet partnera iz Hrvatske, a vodeći partner je regija Venetto. Podsjetila je da je u sklopu projekta postavljen i umjetni riblji greben radi očuvanja podmorskog života na području Valunskog zaljeva.

Načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj zahvalio se Primorsko-goranskoj županiji i istaknuo da kućice mogu biti poticaj daljnjim ulaganjima. „Mi smo ribarsko pomorska općina i ova kućica je došla na pravo mjesto i u pravo vrijeme, nakon završetka prve faze projekta produljena luke i blizu lučice. Ovo nam može biti poticaj da ulažemo dalje u ribarstvo te se zahvaljujem našem partneru Primorsko-goranskoj županiji s kojom imamo odličan odnos“, rekao je načelnik.

Predsjednik Udruženja ribara Opatija Vjekoslav Galović kazao je da je za male selektivne ribare danas veliki dan jer im kućica olakšava poslovanje u ljetnim mjesecima kad je potreba za ledom očigledna, a poboljšat će kvalitetu proizvoda koje plasiraju na tržište i oplemeniti Mošćeničku Dragu.

Ribarske kućice veličine 15m2 podijeljene su u dva dijela. Oblikovanje je prilagođeno tipologiji primorskog ribarskog mjesta, korištenjem tradicionalnih materijala i boja. Lokacije su određene u suradnji s Lučkim upravama Mali Lošinj i Opatija-Lovran-Mošćenička Draga koje su osigurale priključke vode i struje, a upravljanje su preuzele na pet godina od dovršetka projekta. Ukupna vrijednosti iznosi 765 tisuća kuna.

Događaju su prisustvovali i privremeni pročelnik Mladen Brajan UO za turizam, poduzetništvo, ruralni razvoj, v.d. ravnatelja ŽLU Opatija – Lovran – Mošćenička Draga Alessandra Selak, Stjepan Nedoklan, predsjednik Ceha za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo Obrtničke komore PGŽ, Ronald Milanja, predstavnik isporučitelja iz tvrtke EOL-EKOS d.o.o, Eliana Zec Solina, voditeljica LAGUR-a „Vela Vrata“ te Robert Mohović i Đani Mohović.

U sklopu obilježavanja 25 godina rada Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj predstavljena dva izdanja posvećena gljivama

U sklopu obilježavanja 25 godina rada Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u Kašetici je održana promocija sveučilišnog priručnika „Gljive Gorskog kotara“ i brošure „Održivo sakupljanje samoniklih jestivih gljiva na području Gorskog kotara“. Autor knjige i brošure je izvanredni profesor doktor znanosti Ivan Širić, a izdavač Centar i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Obilježeno 25 godina djelovanja Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ

U Staroj Sušici svečano je obilježena 25. obljetnica Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. Proslavi su prisustvovali zamjenik župana Toni Štimac, ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić te brojni uzvanici i suradnici iz lokalnih samouprava, struke i poljoprivrednog sektora.

Thalassotherapia Crikvenica kreće u modernizaciju bazena: Investicija od 1,33 milijuna eura za veću energetsku učinkovitost i bolju uslugu

U Thalassotherapiji Crikvenica potpisan je Ugovor o javnoj nabavi radova na adaptaciji i povećanju energetske učinkovitosti bazena, čime započinje realizacija još jednog važnog ulaganja u zdravstveni i wellness turizam Primorsko-goranske županije.

Kvarnerski vinari briljirali na Decanteru osvojivši 12 medalja

Osim uspjeha na Decanteru, vina članova Udruženja Kvarner Wines redovno osvajaju priznanja i na drugim natjecanjima kao što su Kvarner International Wine Trophy, Vinistra, Sabatina, Festival vina Moslavina, Gudovac i mnogi drugi. Ti uspjesi snažno pridonose promociji Kvarnera kao vodeće eno-gastronomske destinacije, ususret 2026. kada će Kvarner biti Europska regija gastronomije.