Potpisan ugovor o koncesiji za Zagreb Deep Sea Terminal

Potpisivanje ugovora 05.11.2021 Infrastruktura, Promet, Prostorno uređenje

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka svečano je potpisan ugovor o koncesiji za Zagreb Deep Sea Terminal kojim su stvoreni preduvjeti da riječka luka postane vodeća luka u prekrcaju tereta na Sjevernom Jadranu i morski izlaz za čitavu središnju i jugoistočnu Europu.

Ugovor je u ime Lučke uprave Rijeka, davatelja koncesije, potpisao ravnatelj Denis Vukorepa, dok su u ime koncesionara, potpisnici Pavao Vujnovac, predsjednik uprave ENNA Grupe i Morten Engelstoft izvršni direktor APM Terminals. Ugovor je potpisan u prisustvu premijera Andreja Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, zamjenika župana Primorsko-goranskog Vojka Brauta, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića i drugih visokih uzvanika.

Tom prigodom, premijer Plenković izjavio je kako iznos od 20,5 milijardi kuna vrijednosti koncesije i garancija prometa od 1 milijuna TEU-a u prve dvije godine daje razloga za optimizam i za dodatna ulaganja. Interes i dobivanje koncesije jednog od četiri najveća operatera kontejnerskih terminala u svijetu, APM Terminalsa , uz potporu domaće ENNA Grupe, pokazuje koliki potencijal i značaj ima riječka luka.

„Zahvaljujem svima koji su u lučkoj upravi napravili prvi dio posla. Ovaj terminal će značiti veliku šansu za gospodarski razvoj Hrvatske. U globalnom svijetu u kojem poremećaji u lancima opskrbe imaju dalekosežne posljedice, Hrvatska dobiva mnogo na strateškoj autonomiji. Kao Vlada ćemo nastaviti ulaganja u stratešku infrastrukturu i osigurati dugoročni rast hrvatskog gospodarstva“, zaključio je premijer Plenković.

Čestitajući Lučkoj upravi Rijeka na realiziranom projektu uz potporu Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, zamjenik Braut istaknuo je neupitan značaj riječke luke za ukupni razvoj Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske.

„U svom dijelu odgovornosti, a prvenstveno tu mislim na prostorno planiranje, kao regionalna samouprava itekako smo vodili računa o razvoju riječke luke te u našim prostorno planskim dokumentima predvidjeli i nove lokalitete za širenje lučkih terminala, između ostalog na otoku Krku gdje se u dugoročnoj perspektivi razmišlja o izgradnji lučko-logističkog središta“, izjavio je Braut.

Potpisivanje Ugovora je prvi korak u razvoju vrhunske, suvremene infrastrukture koja će služiti kao transportni ulaz u Hrvatsku i širu regiju, čime će se učinkovitijim lancem opskrbe omogućiti daljnji razvoj trgovine i poslovnih mogućnosti.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.