
Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana
Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.
Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.
Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.
Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.
„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.
Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.






Premijera frankopanske predstave Tri brata i tri kule
U četvrtak 17. srpnja u 19.30 sati na Trsatskoj gradini održat će se premijera predstave "Tri brata i tri kule" koja je nastala dramatizacijom slikovnice Velida Đekića povodom Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Redatelj i dramaturg je David Petrović, a glumice Petra Šarac i Andrea Špindel.
Potpisan ugovor o radovima, stručnom nadzoru projekta obnove Guvernerove palače
Danas je svečano potpisan ugovor o javnoj nabavi radova, stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu u sklopu projekta „Energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci“, čime službeno započinje realizacija jednog od najznačajnijih zahvata obnove kulturne baštine u Rijeci vrijedna više od 7,3 milijuna eura.
Kreće energetska obnova Guvernerove palače kao dio velikog ciklusa obnove sedam objekata PGŽ vrijedan 24 milijuna eura
U energetsku učinkovitost ukupno sedam objekata uložit će se gotovo 24 milijuna, od čega je učešće Županije 10 milijuna eura. Uz Guvernerovu palaču, energetsku obnovu doživjet će Dom za starije Mali Kartec na Krku i Dom Kantrida te zgrade Doma zdravlja Crikvenica, Ravna Gora Delnice i Krk, rekao je župan Ivica Lukanović.
Otvoreno 34. kastafsko kulturno leto
Kastafsko kulturno leto svečano je otvoreno na Trgu Matka Laginje, a potom je na Crekvini izvedena komedija "Frane Merikan" autora Berta Lučića, a koju je temeljem originalne izvedbe obogaćene glazbenim brojevima osmislio redatelj predstave Serđo Dlačić.