Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana
Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.
Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.
Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.
Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.
„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.
Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.






Župan Lukanović primio 14 dobitnika nagrade „Suncokret ruralnog turizma 2025“
U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Ivica Lukanović sa suradnicima održao je prijem za 14 dobitnika nagrada „Suncokreta ruralnog turizma 2025.“ s područja Primorsko-goranske županije, čime je još jednom istaknuta važnost ruralnog turizma kao nositelja kvalitete, identiteta i održivog razvoja županije.
Kvarnerski dan turizma 2025. okupio turističke djelatnike cijele PGŽ- najboljima uručena priznanja
U dvorani opatijskog hotela Royal održan je Kvarnerski dan turizma 2025. Na tradicionalnoj svečanosti u organizaciji TZ Kvarnera, predsjednik TZ Kvarnera, župan Ivica Lukanović i direktorica Irena Peršić Živadinov ugostili su turističke djelatnike i institucije s područja Primorsko-goranske županije, a najboljima medu njima uručena su posebna priznanja.
Usvojene odluke o visini turističke pristojbe za 2027. godine
Na temelju članka 15. stavka 1. Zakona o turističkoj pristojbi (,,Narodne novine" broj 52/19,32/20 i 42/20), članka 1. stavka 2. Pravilnika o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe (,,Narodne novine" broj 71/19), članka 28. stavka 1. točke 23. Statuta Primorsko-goranske Županije („Službene novine“ broj 23/09, 9/13, 25/13-pročišćeni tekst, 5/18, 8/18-pročišćeni tekst, 2/20 i 4/21) i članka 84. Poslovnika Županijske skupštine Primorsko-goranske Županije (“Službene novine" broj 26/09, 16/13, 25/13-pročišćeni tekst i 4/21), Županijska skupština Primorsko-goranske Županije, uz prethodno mišljenje lokalnih turističkih zajednica, na 6. sjednici održanoj 4. prosinca 2025. godine, donijela je Zaključak o visini turističke pristojbe za 2027. godinu za općine i gradove na području Primorsko-goranske županije koji se nalazi na poveznici.
Predstavljeno posebno izdanje Pomorskog zbornika posvećeno očuvanju pomorske baštine
U Gradskoj knjižnici Rijeka predstavljeno je posebno izdanje Pomorskog zbornika koje donosi radove s prve hrvatske konferencije posvećene očuvanju i revitalizaciji pomorske baštine, održane u rujnu prošle godine u Rijeci.