Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana

Info za medije 15.12.2021 Kultura, Turizam

Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.

Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.

Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.

„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.

Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.

Primorsko-goranska županija domaćin partnerskog sastanka projekta CYROS

U sklopu provedbe projekta „CYROS - Provedba, u programskom području, EUSAIR Jadransko-jonske biciklističke rute za održivi turizam“ odobrenog u okviru Programa suradnje INTERREG VI-A Italija - Hrvatska 2021. – 2027., u Rijeci je 8. i 9. svibnja 2025. godine održan četvrti partnerski sastanak i upravljački odbor projekta.

Dobitnice Gorančice monografije “Lič” i “Puhački orkestar Fužine-175 godina”

Monografije “Lič” skupine autora te “Puhački orkestar Fužine – 175 godina” Marinka Jakovljevića dobitnice su ovogodišnje Gorančice, nagrade Novog lista za književnost Gorskog kotara. Među 17 naslova koji su se našli u konkurenciji književnog natječaja za 2024. godinu ova su se publicistička djela istaknula svojom dokumentarističkom vrijednošću kojom su ovjekovječena zbivanja iz kulturnog i društvenog života ovih goranskih mjesta, kao i dugogodišnjim radom i trudom koji su uložili njihovi autori.

Dodijeljene nagrade za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva PGŽ

Želja nam je bila da vas okupimo, da vam zahvalimo na onome što predano radite i kroz što pokazujete kako se voli županija i grad. Vi radite ono što volite. Drago mi je što sam mogao surađivati s vama, rekao je župan Zlatko Komadina laureatima u kulturi Primorsko-goranske županije.

Primorsko-goranska županija uručila ugovore za projekte u turizmu vrijedne gotovo 700.000 eura

Dodijeljeno je ukupno 45 ugovora na temelju tri provedena javna poziva, i to za projekte promocije turizma, projekte razvoja javne turističke infrastrukture i projekte razvoja selektivnih oblika turizma. Gradovima i općinama dodijeljeno je 26 ugovora vrijednih 576.641,96 eura, a turističkim zajednicama 19 ugovora vrijednih 120.000 eura.