
Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana
Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.
Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.
Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.
Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.
„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.
Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.






Grad Grobnik dobio prvi Centar kreativnosti i popularizacije znanosti u Hrvatskoj
povijesnoj zgradi nekadašnje područne škole u Gradu Grobniku, danas je svečano otvoren Centar kreativnosti i popularizacije znanosti – Grad Grobnik, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Ovaj inovativni projekt, koji objedinjuje znanost, obrazovanje, kulturu i baštinu, nastao je kao odgovor lokalne zajednice na zatvaranje škole te kao prilika za novo poglavlje u službi znanja i razvoja. Otvorenju je nazočio zamjenik župana Robert Matić.
Proglašeni pobjednici foto natječaja za kolovoz, tema za rujan “dozrela je jesen, krenuli smo u školu, rekreiramo se šetnjama uz more ili u parku”
Kolovoz je udarni mjesec turizma, a istodobno označava i završetak tog dinamičnog razdoblja rekreativnih aktivnosti. Kraj kolovoza najavljuje jesenske obaveze i ritmove: početak školske godine te povratak većine radnika na njihova ustaljena radna mjesta.
Župan podržao manifestaciju „100% Zagorsko“
Dvanaesta po redu manifestacija „100% Zagorsko“, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, svečano je otvorena na riječkom Korzu. Riječ je o već tradicionalnom događaju prodajno–izložbenog karaktera, koji donosi bogatstvo autohtonih poljoprivrednih i tradicijskih proizvoda Zagorja u srce Rijeke, a koji je svojim prisustvom uveličao župan Primorsko-goranske županije Ivica Lukanović.
Otvoren Liburnia Film Festival
Na Ljetnoj pozornici u Opatiji svečano je otvoren Liburnia Film Festival, najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj na kojem će tijekom pet festivalskih dana biti prikazan 31 film, od čega 18 naslova u konkurenciji za osam festivalskih nagrada. Otvaranju je nazočila pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Alessandra Ban.