Zamjenik župana Braut: Protiv smo planirane centralizacije županijskog zdravstvenog sustava jer to znači urušavanje standarda za naše građene i prekid investicija

Press konferencija 25.10.2021 Obrazovanje, Odgoj, Ruralni razvoj, Zdravstvo

“Prijedlog izmjena i dopuna Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kojim se predviđa centralizacija zdravstvenog sustava koji je sada u ingerenciji županija neprihvatljiv je i dovest će do urušavanja dostignutog standarda usluga i smatramo da to naši građani moraju znati”, rekao je zamjenik župana Vojko Braut na današnjem redovnom susretu s novinarima. “Zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo, naše specijalističke bolnice i sanitet po tom bi prijedlogu umjesto županijskih postale državne ustanove, a cjelokupna centralizacija trebala bi se provest kroz 6 mjeseci, što je nemoguć rok za tako veliki zahvat. Taj je prijedlog rađen bez uključivanja stručne i opće javnosti, bez konzultacija sa županijama, a naš je stav da od takvog prijedloga treba odustati ili ga značajno revidirat. PGŽ je u te zdravstvene ustanove uložila ogroman novac, 80 milijuna kuna samo kroz zadnje 4 godine i to iz izvornog proračuna, što znači da je od ukupnih ulaganja u tom razdoblju od 250 milijuna kuna, svaka treća kuna bila iz džepa naših građana”, rekao je Braut.

Kako država upravlja svojim zdravstvenim ustanovama najbolji je primjer KBC Rijeka, a jako nam je dobro poznato u kakvom su stanju ti bolnički objekti, dodao je te podsjetio da je PGŽ 30 godina čekala da konačno krene gradnja nove, suvremene bolnice. Naglasio je također da bi se centralizacijom doveli u pitanje i planirani investicijski projekti, među kojima je i preseljenje hitne medicine na Rujevicu, proračunom već planirana ulaganja u medicinsku opremu naših thalassotherapija, kao i dovršetak velikih investicija u Psihijatrijsku bolnicu Rab. “Zašto država želi preuzeti upravljanje specijalističkim bolnicama nije nam poznato, osim da ih priprema za privatizaciju. I druge županije dijele naše mišljenje, a ako država kroz takav model želi pomoći regijama s nižim zdravstvenim standardom može to efikasno riješiti na način da im poveća decentralizirana sredstva”, poručio je Braut te rekao da će ovo biti tema današnjeg sastanka župana Komadine s ravnateljima svih županijskih zdravstvenih ustanova.

Zamjenik Braut izvijestio je i o odluci s prošlotjednog Kolegija župana o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija studentima deficitarnih struka u novoj akademskoj godini. Rekao je da je protekloj godini PGŽ stipendirala 37 studenata, a kako njih sedam od ove godine više nema status stipendista, odlučeno je i već je danas raspisan natječaj za stipendiranje novih sedam studenata deficitarnih zanimanja. Visina mjesečnog iznosa stipendije je 1.000,00 kuna i isplaćivat će se za ukupno deset mjeseci, u razdoblju od 1. listopada 2021. godine do 31. srpnja 2022. godine.

Donijeta je i odluka o dodjeli potpora i rasporedu sredstava poljoprivrednim gospodarstvima iz Proračuna Primorsko-goranske županije kroz sufinanciranje mjera ruralnog razvoja u poljoprivredi u 2021. godini. Kako je rekao privremeni pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan proveden je natječajni postupak i raspoređuje se ukupno 820.000 kuna na 35 poljoprivredna gospodarstva. Od tog iznosa 560.000 kuna za područje je Gorskog kotara, a ostalo za priobalje i otoke.

Govoreći o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević rekao je da je danas na području PGŽ 13 novooboljelih, 18 je osoba ozdravilo, dok se broj aktivnih slučajeva smanjio na 2214. “Uobičajeno je da vikendom, kada se i znatno manje testira, brojke budu niže. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 556 uzoraka brisova, što znači da je udio pozitivnih unutar broja testiranih uzoraka danas nizak i iznosi 2,33 posto. U odnosu na državni prosjek mi imamo znatno niži udio oboljelih među testiranima što govori da ipak imamo određeni nadzor nad epidemijom, no zabrinjava porast hospitaliziranih. Danas ih je u KBC-u Rijeka 75, među kojima je i pet pacijenata na respiratoru, a jučer su nažalost preminule tri osobe koje nisu bile cijepljenje, među njima je i dvoje iz naše županije. Time se ukupan broj umrlih osoba tijekom 4 epidemijskog vala u PGŽ povećao na 38 osoba od čega je njih 7 bilo cijepljeno”, rekao je Rončević te rekao kako se povećalo cijepljenje trećom dozom, a nešto je porastao i odaziv građana na prvo cjepivo.

Naveo je također da se i dalje građani svakodnevno, osim vikendom, mogu cijepiti u sportskoj dvorani na Zametu bez prethodne najave, a dva dana u tjednu, ponedjeljkom i srijedom cijepljenje će se provodit cijelog dana od 8 do 19 sati.

COVID stanje 24.10.2021.
Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.