Primorsko-goranski LAG-ovi predstavili rezultate programskog razdoblja: U ruralni razvoj na području županije uloženo 5,4 milijuna eura

Press konferencija 24.11.2023 Ruralni razvoj

Lokalne akcijske grupe (LAG) na području Primorsko-goranske županije u programskom razdoblju od 2018. do danas financirale su 240 projekata ukupne vrijednosti 5,4 milijuna eura, istaknuto je na današnjem predstavljanju rezultata LAG-ova koje je ugostila Kašetica primorsko-goranska.

Konkretno, putem na 27 natječaja, u razvoj poljoprivrede i malih poljoprivrednih gospodarstava uloženo je 2,6 milijuna eura, a u malu komunalnu i društvenu infrastrukturu 2,8 milijuna eura.

Poljoprivrednicima je sufinancirana kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, proširenje postojećih nasada i građenje ili opremanje gospodarskih objekata, dok je kod malih infrastrukturnih projekata sufinancirana izgradnja i opremanje dječjih igrališta, vatrogasnih domova, kulturnih centara, javnih zelenih površina, tržnica, pješačkih staza itd.

Na području naše županije djeluju četiri LAG-a – LAG Gorski kotar, koji je osnovan prvi u županiji 2008. godine, LAG Kvarnerski otoci, LAG Terra Liburnia i LAG Vinodol. Prema riječima resorne pročelnice Alessandre Ban, svi oni dali su veliki doprinos razvoju ruralnog područja ovog kraja, a PGŽ kontinuirano prati njihov rad.

„Županija od 2016. godine podupire razvoj LAG-ova i samo ove godine je odobreno oko 80 tisuća eura za njihov rad. LAG je kratica za Lokalne akcijske grupe i predstavljaju partnerstvo tri različita sektora – gospodarski, civilni i javni, a osnovna zadaća im je promicanje ruralnog područja s naglaskom na mogućnošću korištenja sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj“, navela je.

S tvrdnjom se složio i Ivica Jerčinović, predsjednik LAG Vinodol, rekavši da bi se ove grupe teško osnovale i financirale prve strategije da nije bilo Županije.

„U početnoj fazi smo dobili vrlo jaku podršku Županije i to u vremenu kada nitko nije ni znao što su LAG-ovi. Pokazalo se da su oni značajan faktor razvoja ruralnog razvoja u RH i prepoznati smo kao produžena ruka Agencije na terenu“, zaključio je Jerčinović. Dodao je da u LAG-ovima rade mladi i stručni ljudi što je najjača snaga LAG-ova na ovom području.

Naime, LAG-ovi provode aktivnosti lokalnog razvoja uz primjenu bottom-up smjera, što bi značilo upravljanje lokalnom zajednicom odozdo prema gore, a sredstva za objavu natječaja osigurana su temeljem Lokalnih razvojnih strategija čiju provedbu ugovaraju s nadležnom Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kada je riječ o novom programskom razdoblju, LAG-ovi su izradili Lokalne razvojne strategije 2023.-2027. te podnijeli prijave na natječaj iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske. Očekuje se da će u razdoblju od 2023. do 2027. godine LAG-ovima s područja PGŽ biti na raspolaganju oko 6,6 milijuna eura namijenjenih za rad i raspisivanje novih natječaja.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.