U Kaštelu Grobnik predstavljeni novi sadržaji interpretacijskih centara “Riznice frankopanske baštine”

Manifestacija 03.05.2021 Kultura

U Kaštelu Grobnik predstavljeno je osam novih interpretacijskih centara sadržajno uređenih u okviru najvećeg županijskog projekta očuvanja povijesne baštine, Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana „Riznice frankopanske baštine“. Primorsko-goranska županija projekt je pokrenula još 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine.

Kako je tijekom današnje prezentacije u Interpretacijskom centru kaštela Grobnik istaknuo župan Zlatko Komadina, Primorsko-goranska županija je dokazala da uprava može biti kreativna. “Od naših Frankopana, bedema i zidina od Krka do Čabra, Rijeke, Trsata pa do Vinodola, stvorili smo cijelu priču kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Na taj način ne samo da smo spasili od propasti vrijednu povijesnu baštinu, već smo joj udahnuli život, udahnuli priču o tim vremenima, stvorili novu turističku ponudu, promovirali i sačuvali za buduće naraštaje i za naše turiste. Jedva čekamo da ova korona prođe, da nam turisti dođu i da vide čime se sve ponosimo i što sve imamo u ovom dijelu Europe”, istaknuo je župan Zlatko Komadina.

Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći. Projekt je vrijedan 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera. Sedamnaest kaštela i tri sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara čine kulturno-turističku rutu “Putovima Frankopana”.

Ovo je najveća pojedinačna donacija koju je do danas Primorsko-goranska županija dobila za neki projekt, a veličinom nadilazi cjelokupno ulaganje proteklih desetljeća u kaštele, dvorce i stare gradove koje baštinimo iz vremena Frankopana. Ipak, to je tek početak novog pristupa obnovi koja neće više samo obnavljati zidine i popravljati krovove, nego i stvarati atraktivne kulturne sadržaje, te obrazovati i zaposliti mlade stručnjake koji će te sadržaje kroz cijelu godinu predstavljati i nuditi domaćim ljudima, ali i turističkom tržištu.
“Nakon prekrasne povijesti, sretna sam da smo počeli ispisivati stranice zajedničke turističke budućnosti kroz ovaj projekt koji je do sada i najveće ulaganje u Gradu Čabru u turizam”, naglasila je dogradonačelnica Čabra Ivana Lakota.

Zadovoljstvo projektom koji u jednu priču povezuje široko područje Županije iskazala je i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. “Evo i mi smo se urotili na jednom dobrom putu na zajedničkom projektu – Primorsko-goranska županija i partneri, gradovi i općine na čijem se području nalaze kašteli. Hvala Županiji što je uvijek tu, za konkretnu pomoć i oslonac”, rekla je Cvitan-Polić.

Nema turizma bez dobrog proizvoda, poručila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić-Živadinov i dodala: “Ovo je jedan fantastičan proizvod. Ovaj je projekt pokazao zajedništvo koje vlada između Županije i lokalnih zajednica kao i njihovih turističkih zajednica. Ovo je odličan proizvod koji daje doprinos razvoju cjelogodišnje turističke destinacije Kvarner, a mi ćemo učiniti sve da to prezentiramo i da taj glas dođe do naših gostiju”, naglasila je Živadinov.

Obnovljeni su dvorci u Kraljevici, Krku i Bakru, uređeno je i opremljeno ukupno osam interpretacijskih centara u ova tri dvorca, te u utvrdama na Trsatu, u Bribiru, na Grobniku, u Čabru i Brodu na Kupi; iz projekta se opremilo niz udruga žive povijesti i pokrenuti su brojni kulturni i turistički sadržaji povezani s dvadeset lokaliteta. Projekt objedinjuje prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu našeg kraja, te ukazuje na povezanost naše srednjovjekovne povijesti s europskim krugom. Kada se vratimo u koliko toliko normalan život i kada kretanje među ljudima opet postane uobičajeni način života, rezultati ovog projekta biti će veliki poticaj razvoju posebice našeg zaleđa i Gorskog kotara. Za vizualni identitet i likovni postav bili su zaduženi arhitekti Penezić&Rogina i Filburg-studio za branding dizajn i komunikacije. U projektu su izrađene brojne tiskovine: fotomonografija, vodič, slikovnice, brojni suveniri, sve će se to moći kupiti u interpretacijskim centrima. Snimljen je i spot za svečanu pjesmu Primorsko-goranske županije “Zavičaju, tebi”, u kojem je Mia Negovetić nosila kostime koje je poznati modni dizajner Juraj Zigman izradio u spomen na žene obitelji Zrinski- Frankopan.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.