Župan Komadina susreo se s primorsko-goranskim gradonačelnicima i načelnicima

Konferencija 04.04.2024 Ruralni razvoj, Socijalna politika, Zdravstvo

Započeo je tradicionalni susret župana s gradonačelnicima i načelnicima s područja Primorsko-goranske županije. Šesti po redu u ovom mandatu, susret se održava u gradu Cresu, a u fokusu dvodnevnog skupa teme su iz područja zdravstva, poljoprivrede i socijalne politike.

Uoči početka, župan Zlatko Komadina naglasio je da je ovo prilika da se razmotre mnoge teme koje interesiraju čelnike goranskih gradova i općina. Nadovezala se Ermina Duraj, pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine, rekavši da je ovaj susret jedinstven utoliko što je PGŽ jedina županija u Hrvatskoj koja na ovakav, direktan način, i to dva puta godišnje, komunicira s gradonačelnicima i načelnicima.

Govoreći o temama, župan je rekao da će se razgovarati o zdravstvu i stambenom zbrinjavanju liječnika koji na rad u PGŽ dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i šire, što je upravo slučaj u gradu Cresu.

“Jedna od tema je i briga o starijima na inkluzivan i suvremen način putem tkz. kućanskih zajednica. Bit će riječi i o upotrebi defibrilatora za koje je praksa pokazala da su nužni i koje isporučujemo diljem PGŽ-a, a tu su i naše pčele. Primorsko-goranska županija među najjačim je županijama u pčelarstvu. Brojimo puno pčelara i pčelarskih udruga, med je vrhunske kvalitete, a posebno se ističe medun po kojem smo prepoznatljivi i van Hrvatske“, rekao je župan te pritom pohvalio i rad Županijske lučke uprave Cres rekavši da se radi o jednoj od najjačih lučkih uprava koja trenutno upravlja velikim investicijskim ciklusom i zaslužna je za realizaciju niza projekata na creskom području.

Dobrodošlicu sudionicima izrazio je i gradonačelnik Marin Gregorović istaknuvši zadovoljstvo što je Cres domaćin susreta te smatra da je upravo ovaj grad najbolji primjer uspješne suradnje sa Županijom. Naveo je niz zajedničkih projekata čijom je realizacijom PGŽ pokazala brigu za otočane, među ostalim, spomenuo je jučer potpisani sporazum o gradnji novog doma za starije i nemoćne, smještaj zdravstvenog kadra, obnovu creske škole i sportske dvorane, financiranje projekata u poljoprivredi i turizmu, među kojima je i sirana Loznati koju će sudionici obići drugog dana susreta, kao i saniranje štete od divljači u poljoprivredi.

U radnom dijelu susreta, pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač predstavila je projekt Centar za inovacije u socijalnoj skrbi – CENTINOSS odobrenog u okviru Interreg programa Slovenija Hrvatska 2021.-2027. čiji je vodeći partner Primorsko-goranska županija. Ukupne vrijednosti preko 950 tisuća eura, projektom će se unaprijediti pružanje socijalnih usluga u županijskim domovima uvođenjem novih modela skrbi, poput životnih zajednica.

O trenutnom stanju i perspektivama razvoja pčelarstva govorili su Alessandra Ban, pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj i profesor Dražen Lušić, a ispred Udruženja pčelarskih udruga PGŽ, prisutne je pozdravio predsjednik Nedjeljko Mrakovčić.

Ban je poručila da je primorsko-goranski kraj zbog raznolikosti svog terena idealan za razvoj pčelarstva, što je i Županija prepoznala te od 2010. ulaže u tu poljoprivrednu granu. Lušić je naveo da je danas u PGŽ-u aktivnih 513 pčelara, što na razini Hrvatske iznosi 5,62 posto te 17.736 pčelinjih zajednica ili 3,94 posto. U 2024. proizvedeno je 355 tona meda, a vrijednost pčelarskog sektora PGŽ iznosi oko 19 do 20 milijuna eura. Lušić je iznio i niz sugestija za razvoj ove djelatnosti, primjerce jačanje pčelarske vidljivosti, edukacije te promociju značaja oprašivanja i brendiranja proizvoda, a potencijal vidi i u poticanju urbanog pčelarstva.

Župan Komadina iskoristio je priliku te ponovio poziv sudionicima da podrže policu osiguranja “Vaša pošta” za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi kojem se od posljednjeg susreta odazvalo deset novih gradova i općina. “Naša županija vodeća je u Hrvatskoj po broju djece kojima je omogućila sredstva za početak samostalnog života. Ukupno smo s gradovima i općinama uručili 60 polica što je daleko najviše od svih”, poručio je Komadina.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.