Claustra

Claustra+

17.02.2019

Projekt CLAUSTRA+ – prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, provodila je Primorsko-goranska županija u razdoblju od 1. kolovoza 2017. – 31. siječnja 2020. godine. Projekt je bio financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.779.988,15 eura, od čega je proračun Županije 259.892,00 eura.

Interreg EFRR

Nositelj projekta bio je Javni zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine, a partneri Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Narodni muzej Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvatski restauratorski zavod, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i TZ Kvarnera. Projekt Claustra+ usmjeren je ka očuvanju i valorizaciji rimskog obrambenog sustava Alpium Iuliarum, koji se proteže od Kvarnera do Posočja, a obuhvaća skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA.

Projekt je uključivao pripremu smjernica za razvoj i nacrt promocije, oblikovanje kulturno-turističke rute, sustavnu promociju proizvoda te razvoj i izvedbu bogatog programa za posjetitelje (prekogranični javni događaji, iskustvena vodstva). Za razvoj cjelovitog proizvoda i stabilno upravljanje kulturno-turističkom rutom, uspostavljen je prekogranični konzorcij CLAUSTRA koji združuje sve važne dionike i povezati lokalne gospodarske subjekte.

Drugi skup aktivnosti bio je namijenjen povećanju privlačnosti destinacije CLAUSTRA. To se postiglo putem aktivne zaštite i obogaćene prezentacije arheoloških ostataka. Svrha projekta je pridonijeti uspješnijem turističkom razvoju programskog područja te stvoriti jednu od najprivlačnijih destinacija u ovom dijelu Europe, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Hadrijanovog zida u Engleskoj ili njemačkog limesa.

Link na stranicu Projekta

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.