CYROS

22.05.2024

CYROS – Implementation, in the Programme area, of the EUSAIR flagship and crosspillar project idea Adriatic Ionian CYcle ROute for Sustainable tourism.

Opis i cilj projekta

U sklopu prvog poziva za Standard projekte programa INTERREG VI-A Italija – Hrvatska prekogranične suradnje za programsko razdoblje 2021.-2027. odobren je projekt “CYROS – Provedba, u programskom području, EUSAIR Jadransko-jonske biciklističke rute za održivi turizam“. Prijava Primorsko-goranske županije se realizirala u suradnji s Javnom ustanovom „Regionalnom razvojnom agencijom Primorsko-goranske županije”. Opći ciljevi projekta odnose se na povezivanje regije u korist biciklista, te koridor posvećen održivoj mobilnosti uz poboljšanje multimodalnosti na lokalnoj, regionalnoj i prekograničnoj razini. Projekt potiče jačanje suradnje u sektoru pomorskog prometa, implementirajući integriranu mobilnost putnika, posebno u odnosu na sektor turizma koji se temelji na alternativnim, multimodalnim, održivim i atraktivnijim rješenjima mobilnosti koji bi zamijenili korištenje privatnog prijevoza.

Vodeći partner je Regija Friuli Venezia Giulia, a uz Primorsko-goransku, Istarsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, na projektu sudjeluju talijanske regije Apulia, Abruzzo i Marche, te Zaklada Instituta za promet i logistiku iz Bologne.

Glavne aktivnosti odnose se na nadogradnju prekogranične biciklističke mreže i poboljšanje usluga za poticanje multimodalnosti, razvoj održivog turizma temeljenog na održivoj mobilnosti te uspostavljanje prekogranične strategije i upravljanja za održivu mobilnost i turizam.

Očekivani rezultati projekta:

– povećana održivost i kvaliteta usluga prijevoza
– privlačna alternativna multimodalna rješenja za smanjenje ovisnosti o privatnim automobilima u regionalnom i prekograničnom prometu
– unaprijeđene regionalne i prekogranične intermodalne veze (npr. biciklom i vlakom, biciklom i autobusom, biciklom i brodom).

Ukupna vrijednost projekta

Ukupan proračun projekta “CYROS” za sve partnere iznosi 2.750.000,00 eura, od čega je 2.200.000,00 eura iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Budžet Primorsko-goranske županije iznosi 320.000,00 eura.

Razdoblje provedbe projekta
1.3.2023. – 31.8.2026. (30 mjeseci)

Kontakt osoba za više informacija
Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj
Iris Bruketa
Danijela Perković

E-mail: iris.bruketa@pgz.hr ; danijela.perkovic@pgz.hr

Tel.: 051/351-271; 051/351-261

Web stranica projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/cyros

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.