Zračno pristanište Mali Lošinj

01.01.2020

ZP Mali Lošinj (ZPML) je aerodrom registriran za javni promet, domaći i međunarodni. Ima uzletno-sletnu stazu dužine 900 m, širine 30 m, kodne oznake 1C prema ICAO-u. Staza je instrumentalna, za neprecizni prilaz, a dužinom zadovoljava za slijetanje i uzlijetanje STOL (Short take off and landing – kratko uzlijetanje i slijetanje) aviona. USS je izgrađena od asfalta kao i staze za vožnju. Dvije staze za vožnju su postavljene pod 45° u odnosu na USS i zadovoljavaju današnji promet malih aviona. Zračno pristanište je osposobljeno za dnevno letenje.

Zračni promet u ZP Mali Lošinj ostvaruje se u značajnom udjelu kao javni zračni promet i prijevoz za vlastite potrebe. Prije rata je to bio i linijski promet, a danas uglavnom povremeni prijevoz u čemu prednjači linija Unije-Mali Lošinj-Unije. Današnja razina prometa je slična onoj prijeratnoj koja je iznosila do 12 tisuća putnika godišnje.

ZP Mali Lošinj ima veliku perspektivu za daljnji razvoj i napredak, a jedan od najvećih prioriteta nameće se potreba produljenja piste na planiranih 1260 metara.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.