Zračno pristanište Unije

01.01.2020

Zračno pristanište Unije (ZPU) je uređen prostor pašnjaka u travnati aerodrom za male zrakoplove. Registrirano je kao javni aerodrom za domaći promet. Osposobljeno je za dnevno letenje. USS ima dužinu 850 m i širinu 30 m. Prema dimenzijama spada u kodnu oznaku 1C. USS je neinstrumentalna. Koristi se za dnevno letenje. Aerodrom je imovinsko-pravno u fazi rješavanja vlasništva u korist Malog Lošinja na način da se izvrši zamjena vlasništva svih parcela na aerodromu s novim na drugoj lokaciji.

U 2007. godini uz potporu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture aerodrom je opasan zaštitnom ogradom. U tijeku je sređivanje imovinsko-pravnih odnosa, a još je neophodno potrebno elektrificirati i urediti uzletno sletnu stazu.

U suradnji s Gradom Mali Lošinj i Turističkom zajednicom Mali Lošinj, Upravni odjel je 2. kolovoza 1999. godine organizirao pilot zračnu liniju otok Lošinj – Unije. Unije su time postale prvi otok na Jadranu s kojeg je osigurana svakodnevna zračna linija zrakoplovom.

Održavanje zračne linije do 9. svibnja 2005. obavljao je zračni prijevoznik “North Adria Aviation” iz Vrsara a potom zračni prijevoz na liniji preuzima tvrtka Zračno pristanište Mali Lošinj.

Od 2013. godine zračna linija se ne održava zbog problema s imovinsko-pravnim odnosima koji impliciraju pitanje legitimiteta obavljanja poslova operatera letjelišta.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.