Županijska skupština PGŽ-a usvojila Plan razvoja županije za razdoblje 2022. – 2027.

Skupština 04.11.2021 Mladi, Pomorsko dobro, Promet, Regionalni razvoj, Socijalna politika

U opatijskom Hotelu Royal održana je 5. sjednica Županijske skupštine PGŽ s dnevnim redom od 13 točaka. Uoči sjednice župan Zlatko Komadina uvodno se osvrnu na današnje usvajanje glavnog strateškog dokumenta Plana razvoja Primorsko-goranske županije za razdoblje 2022. – 2027. koji sadrži opis projekata od strateškog interesa za županiju i pravce djelovanja svih subjekata.

„Glavne odrednice Plana su konkurentno gospodarstvo, održivi razvoj, kvaliteta života građana, digitalizacija i „zelene“ tehnologije. Interes nam je kvalitetan razvoj županije i kvalitetan život građana u njoj“, rekao je župan Komadina.

Na pitanje novinara o financijskoj strani, Župan je pojasnio kako je Plan temeljni dokument bez kojeg se ne može pristupiti EU fondovima. „Radi se o velikim projektima kapitalne infrastrukture vezane uz primjerice promet i energiju, ali i one manjeg opsega. Plan je jednostavno nužan da bismo bili u mogućnosti povlačiti financijska sredstva u europskoj perspektivi do 2027. godine“, zaključio je.

Ravnatelj regionalne razvojne agencije PGŽ-a Vedran Kružić održao je prezentraciju Plana razvoja 2022.-2027. koji definira viziju PGŽ-a kao konkurentne, pametne, održive i društveno pravedne regije poželjna za život i rad koja razvitak temelji na konkurentnom gospodarstvu, djecu i mladima, zelenoj tranziciji, obrazovanju, ravnomjernom razvoju i dostizanju europskog standarda.

Narednih pet godina poticat će se gospodarstvo temeljeno na znanju i inovacijama, jačati izvoz, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, podržavati osnivanje obitelji, visokokvalitetne poslove i dostupno stanovanje modelima dugoročnog najma i pametnih naselja, povezati visokoškolske ustanove s potrebama regionalnog gospodarstva i ulagati u ljudske resurse cjeloživotnim obrazovanjem. Nastavkom potpore projektima digitalne i otvorene podatkovne infrastrukture i širokopojasnog interneta, PGŽ će postati gigabitna županija, a svoje prvo mjesto kao izbor direktnih stranih investicija u RH u području turizma i nekretnina proširiti na prerađivačku industriju i napredne tehnologije, kazao je Kružić i podsjetio na izradu dodatnog Plana za razvoja za Gorski kotara koji nudi rješenja na zajedničke izazove i integrirane projekte za devet jedinica lokalnih samouprava.

Nakon osvrta članova Skupštine na prijedlog i kratke rasprave, Plan razvoja PGŽ-a za sljedeće financijsko razdoblje je usvojen.

Sjednica je započela Aktualnim satom gdje je postavljen niz pitanja iz djelokruga rada Županije, od kojih se nekoliko odnosilo se na Gorski kotar. Resorna pročelnica Sonja Šišić tako je dala odgovor vezan uz skakaonice za djecu u Delnicama koje trenutno ne rade kazavši kako je potencijalni trener iz Slovenije odustao, te da u Hrvatskoj trenutno nema zainteresiranih za takav rad s djecom, ali da se s Gradom Delnicama i sportskim sazvezima aktivno radi na pronalasku rješenja. Postavljeno je i pitanje oko ponovnog pokretanja smjera za šumarskog tehničara u srednjoj školi u Delnicama za koje je Županija izdala suglasnot, ali Ministarstvo nije odobrilo jer škola ne ispunjava kadrovske uvjete. Kako je istaknuto, radi skorašnjeg odlaska u mirovinu trenutnih djelatnika izravna posljedica može biti nedostatka školovanog kadra u šumarstvu kroz nekoliko godina. Resorna pročelnica Edita Stilin u potpunosti se složila te rekla kako se Župan Komadina u ponedjeljak sastaje s resornim ministrom Radovanom Fuchsom te će se sigurno ta tema pokrenuti. Stilin je objasnila da Ministarstvo ne dozvoljava nova zapošljavanja te da uvjetuje odustajanje od jednog smjera kako bi se pokrenuo drugi.

Ponovili su se jasno izrečeni stavovi vezani uz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim se, među ostalim, dovode u pitanja započete ili planirane investicije u zdravstvo, a među kojima i Centar za hitnu medicinu na Rujevici, nabavku sanitetskih vozila, vozila hitne pomoći i sl. Župan je rekao kako je prijedlog Zakona nakaradan, štetan i opasan, te da onaj koji je stvorio gubitke ne može bolje upravljati sa županijskim sustavom. Dok je izrazio djelomično razumijevanje za centralizaciju općih bolnica, jasno je pozvao svih da se suprotstave predloženoj centralizaciji specijalnih bolnica u koje je Županija puno uložila i učinila ih respektabilnim institucijama.

Resorni pročelnik Brajan izvijestio je o monitoringu učinka umjetnih ribljih grebena postavljenih kod otoka Cresa, a pročelnica Nada Milošević na projekt izgradnju trećeg traka ceste kod luke Valbiska, kazavši da će Hrvatske autoceste u čijoj je nadležnosti projekt s vlasnicima čestica pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Projekt će se ujedno iskoristiti i za dovođenje vode u luku.

Na pitanje suradnje Županije i Grada, župan Komadina odgovorio je kako je održana prva koordinacija, a do kraja drugog tjedna održat će se i druga. Župan je pohvalio programsku suradnju dok je za projektnu konstatirao da je otežana radi financjiskih sredstava.

U nastavku sjednice prihvaćeno je izvješće o dopunskim izborima čime su Vesna Blanuša, Dejan Jakšić i Ivo Vidota prisegnuli za članove Županijske skupštine iz reda pripadnika srpske i talijanske nacionalne manjine. Jednoglasno je usvojen i Polugodišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste PGŽ-a za 2021., kao i na dopune Financijskog plana 2021.-2023.

Trenutno je u tijeku rasprava o prijedlogu izmjene projekta dogradnje luke Mrtvaška u smislu faznosti radova, omogućavanja prometovanja brodske linije 311 i snižavanja pristaništa.

Sjednica Županijske skupštine prema dogovoru Klubova nastavit će se sljedećeg četvrtka 11. studenog do kada bi se trebali usuglasiti zaključci oko nastavka projekta luke Mrtvaške.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.