Radionica “Autohtone vinske sorte Kvarnera” privukla veliki interes
U organizaciji Udruga Žlahtina, AHA, Quarner Quality i Zadruge vinara Kvarner Wines održana je vinska radionica „Autohtone vinske sorte Kvarnera“. Radionicu su moderirali predsjednik i tajnik Udruženja Kvarner Wines Ivica Dobrinčić i Žarko Stilin. Ivica Dobrinčić govorio je o autohtonim vinskim sortama žlahtini, belici, jarboli, trojišćini, sansigotu i gegiću s vinogradarsko, vinarsko rasadničarskog aspekta, dok je Žarko Stilin predstavio marketinško – prodajne mogućnosti i prednosti autohtonih sorti.
Sudionici radionice su imali mogućnost kušati pjenušac Plovanić iz Kastva proizveden od autohtone vinogradarske kupaže kastavštine belice kojega proizvodi OPG Plovanić vina. Nakon pjenušca na red je došla najrasprostranjenija sorta Kvarnera žlahtina. Sudionici su kušali onu Estate Winery Katunar s Vrbnika te im je predstavljeno bogatstvo koje ova sorta pruža – od proizvodnje fantastičnih vrhunskih pjenušaca, do mirnih vina, ali i onih ozbiljnijih maceriranih i iz amfore, ali i razlika u vinogradarskim položajima od Vrbničkog polja, do Bašćanskog polja odnosno Svete Lucije, Selca i Vinodolske doline. Poseban interes pobudila su dva ružičasta vina od autohtonih sorti. Prvo su sudionici kušali ružičasto vino proizvedeno od sorte Trojišćina Vinarije Šipun, a zatim ružičasto vino od sorte sansigot Grand Village Estate Winery iz Selca što je bio sjajan uvod u crno vino sansigot. Danas ovu sortu, sansigot, uzgajaju u četiri vinarije, a na radionici je predstavljen iz OPG Kuća vina Ivan Katunar. Za kraj radionice pripremljeno je poluslatko vino misno vino Vinarije Gospoja koje je proizvedeno prosušivanjem bobica žlahtine.
Po završetku, jednoglasno je zaključeno kako su upravo ovakve radionice sjajna promocija i edukacija o bogatstvu autohtonih sorti Kvarnera.
Radionica je program festivala kvarnerskih vina “Vino s okusom soli 2021.” održanim u sklopu 55. Ribarskog tjedna u Crikvenici pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske turističke zajednice, Grada Crikvenice, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice Grada Crikvenice, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, HGK komore Rijeka, HOK PGŽ, Jamnice, Eko murvice, Curo distribucije i Tunar beach&bar&bistro.
Film “Make Your Own Movie” Turističke zajednice Kvarnera nastavlja osvajati nagrade, iz Portugala stiglo zlato
Nakon zlata u Cannesu i Berlinu, srebra u New Yorku i Tortosi, te Grand Prix-a kao najboljeg turističkog filma na Zagreb TourFilm Festivalu, atraktivan promotivni film Turističke zajednice Kvarnera “Make Your Own Movie” vraća se sa još jednim zlatom iz Portugala gdje je nedavno održan međunarodni festival turističkog filma „ART&TUR“!
Započinje izgradnja stanova za medicinsko osoblje u Cresu, za razvoj selektivnih oblika turizma u PGŽ-u raspoređeno 84 tisuće eura
Primorsko-goranska županija sufinancirat će šest projekata razvoja selektivnih oblika turizma za 2024. godinu u visini od 84.450,00 eura, izvijestio je zamjenik župana Petar Mamula na redovitom susretu s novinarima dodajući da ovaj tjedan započinje izgradnja stanova za deficitarne kadrove u Cresu.
Kvarner proglašen najboljom održivom destinacijom vinskog turizma u Europi
Kvarnerska regija proglašena je najboljom održivom destinacijom vinskog turizma u Europi od strane Kulturne rute Vijeća Europe “Iter Vitis”.
Projekt KUHAČA: Vrijednost lokalne proizvodnje i gastronomske baštine
Danas je u Marini Novi u Novom Vinodolskom održano prvo događanje u okviru projekta "KUHAČA - KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije", koji se provodi u sklopu Programa Ruralnog razvoja RH 2014.-2020. U ovom projektu sudjeluju četiri LAG-a s područja Primorsko-goranske županije: „Kvarnerski otoci“, „Gorski kotar“, „Terra Liburna“ i „Vinodol“.