Održan sastanak s predstavnicima HEP-a na temu nastavka suradnje na projektu „Sunčana elektrana Orlec Trinket“

Info za medije 28.10.2022 Regionalni razvoj

Zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Cresa Marin Gregorović održali su sastanak s predstavnicima HEP-a vezano za suradnju na projektu „Sunčana elektrana Orlec Trinket“.

Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, Zavod za prostorno uređenje PGŽ i REA-e Kvarner, a realizaciju te investicije, izgradnje najveće solarne elektrane u Hrvatskoj preuzeo je HEP. Priključna snaga elektrane je 6,5 MW, a očekivana proizvodnja od oko 8,5 milijuna kWh električne energije godišnje odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava. Vrijednost investicije HEP-a iznosi oko 41 milijun kuna. Zemljište od 17 hektara, za gradnju elektrane, ustupili su franjevci iz Samostana Sv. Frane Cres.

Na sastanku je od HEP-a zatraženo da se očituju o nastavku projekta s jasno definiranim rokovima dinamike radova.

„Aktualna energetska kriza ukazala je na važnost pojačanih ulaganja u alternativne izvore energije te ubrzanje realizacije već započetih projekata, pri čemu je upravo „Sunčana elektrana Orlec Trinket“ najveći na našem području“ rekla je zamjenica Medarić.

Predstavnici HEP-a naglasili su problem s izvođačem radova što je utjecalo na dinamiku istih te je dogovoreno da će se očitovati u roku od mjesec dana oko nastavka realizacije ovog važnog energetskog projekta.

Sastanku su prisustvovali uz direktore Sektora za strategiju i razvoj te Sektora za pravne poslove HEP-a Ivana Andročeca i Damira Lončarevića i gvardijan fra. Vitomir Glavaš  iz Samostana Sv. Frane Cres, pročelnik UO za regionalni razvoj infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, ravnatelj JU Zavoda za prostorno uređenje Adam Butigan, pomoćnica ravnatelja Orhida Erny i viša savjetnica za infrastrukturu Biljana Stipetić-Kalinić iz UO za regionalni razvoj infrastrukturu i upravljanje projektima.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.